Festiwal Opolskich Smaków
Podczas Festiwalu odbywają się kulinarne bitwy, wspólne gotowanie, konkursy na najsmaczniejsze dania i najlepsze przepisy. Organizowane są też warsztaty - pieczenia chleba, gotowania, używania ziół czy carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.
Do Opola przyjeżdżają znani i lubiani kucharze, tacy jak choćby Charles Daigneuault, Kanadyjczyk od lat mieszkający w Polsce, uczestnik programu MasterChef; Katarzyna Jankowska, znana jako MAG, autorka blogów i książek poświęconych zdrowemu gotowaniu czy Adrian Feliks, który swoje umiejętności kulinarne prezentował w programie TOP CHEF.
Gotowaniu podczas Festiwalu towarzyszą tańce i muzyka na żywo, także ta z różnych części świata. Są też atrakcje dla dzieci oraz pokazy i zajęcia sportowe dla tych, którzy zastanawiają się jak gubić kalorie po kulinarnych ucztach. W minionych edycjach nie brakowało też wielkich emocji, takich jak choćby bicie rekordu Guinessa w układaniu najdłuższego tradycyjnego kołocza śląskiego. Rokrocznie można też kupić wiele smakołyków, swojskich czy lokalnych produktów u licznych wystawców.